Arduino Projekten

Fri 29-Mar-24
13:03:10


Wie ben ik

Datum: Fri 29 November 2013
Samenvatting: Waar komt de interesse voor de Arduino vandaan.


Ik heb electro altijd als hobby gehad en in het bijzonder relais-techniek en digitale electronica:
[Tweede helft jaren 1970] - Ik heb gespeeld met relais, komplete liftbesturinkjes gebouwd met PTT-relais en Fleischmann trein-relais. Fischer-Techniek (soort kunststof mecano) was daar geschikt speelgoed voor.
[1980] - Ik kocht (o.a.) de Elektuur van december 1980 (Het Disconummer) (De engelstalige uitgave had januari 1981 als datum). Dit nummer werd goed gelezen ... eigenlijk werd dit nummer gewoon doorgespit en schema's werden goed bestudeerd. Er stonden goede ideeën in voor eigen ontwerpen voor lichtshows (looplichten, lichtorgels, lampen matrixen). Ik heb hier ook veel ontwerpen uitgehaald en aangepast, zoals de 220Vac interfaces met of zonder opto-couplers (maar wel met nul-doorgang detectie voor een storingsvrije aansturing) of de audio integrator om er een clock-puls uit te halen die op de maat van de muziek gaat.

Lichtshows heb ik altijd al erg interessant gevonden. Lichtshows moeten (naar mijn mening) leven en meevarieren met de muziek. Lichtshows moeten geen dode boel zijn (dat is: aanzetten, zonder dat er iemand nog naar omkijkt), iets wat ik nu nog steeds te veel tegenkom. Met enkele vrienden runde ik een drive-in show "Nightlife". De ene had de audio apparatuur, de andere had de luidsprekerboxen en ik had de lichtshow. Veel eigen ontworpen lichtshow besturingen werden hierin gebruikt. De DJ-tafel had verlichte letters, die zijn eigen TTL-besturing kreeg op basis van tellers en logische poorten en met schuifregisters (de 74164) als lamp-aansturend elementen, zowel in de besturing als in de tafel zelf.

Laser-shows begonnen op te komen. Een echte laser-show heb ik nooit gehad, omdat de benodigde apparatuur ervoor in de jaren 80 veel te duur was.

[Jaren 1980] - Ik heb veel geëxperimenteerd met electronica, met name met de digitale TTL IC's (de 7400-serie). Velen vonden digitale techniek moeilijk, onoverzichtelijk. Juist vanwege de geheimzinnige IC's. Men wilde meestal doorgronden wat er in zo'n IC gebeurt. Ik vond het heerlijk. Een IC is een dingetje. Er moeten signalen in en er komen weer signalen uit. Hoe een IC dat op atoom-niveau deed vond ik niet zo interessant, als ik maar wist welke uitgangs-signalen veranderen als gevolg van welke ingangs-signalen. Er zijn veel verschillende IC's en die probeerde ik te combineren tot iets wat mijn idee realiseerde.
[Jaren 1980] - Ik heb veel gedaan op een Vic20 (6502-cpu) en een Cbm64 (6510-cpu). Veel uitgezocht over grafische weergaves, 6502-assembly en machinetaal en veel over geluid-programmering (de SID-6581). Ik heb een eigen Midi-poort gebouwd (met een 6551 acia) en daar een Midi-keyboard (Sheeta, 5-oktaafs, Pitchbendwiel) op aangesloten. Mijn Midi-programma deed het. Een Amiga verslikte zich in de Pitchbend Data).
[Halverwege jaren 1980 tot 1991] - Ik heb een eigen OS-systeem gebouwd op basis van de 6502-cpu, met als doel om hiermee een lichtshow systeem te ontwikkelen op basis van Midi-techniek (ja, dat van de synthesizers). Het OS heb ik ontwikkeld op een Cbm64 en uiteindelijk in een Eprom gebrand. Om financiële redenen kwam ik niet verder dan een 4x4 lampen matrix (220Vac). Ondertussen is DMX ontworpen, een systeem dat enkele gelijkenissen heeft met wat ik in gedachten heb gehad voor mijn lichtshow systeem.

--== Tot zover de foto's eigenlijk. ==--

[De jaren 1990] - Ik heb heel veel gedaan in Turbo/ Borland Pascal, toen DOS3.30 en 5.0 nog populair was. Dit was de tijd dat je nog echt alles zelf mocht/ moest programmeren, zoals kaders op het scherm, invoer-routines met cursor besturing, units bouwen (soort van *.h en *.ccp dingen van C++).
[De jaren 2000] - Ik heb een lange windows-periode als gebruiker gehad. Het enige programeren zijn internet pagina's geweest. Window's is een mooi systeem voor gebruikers. Maar als programmeur is er erg veel documentatie nodig om uit te zoeken voordat er iets simpels op het scherm kan worden getoond. Veel libraries, veel routines, veel dingen om mee rekening te moeten houden. Ik heb die moeite nooit genomen, de kick van het programmeren was eraf.
[De jaren 2000] - Web-pagina's hebben mijn programmeer-ervaring nog enigzins op pijl gehouden. Html, een periode van Perl en tegenwoordig veel Php. Deze site is er een voorbeeld van. Sites die zelf opzoeken wat voor teksten er zijn en er desnoods zelf de foto's en aanvullende gegevens bij zoekt. Dan is het nog een questie van een tekst-bestand (met plaatjes) toevoegen. De site weet het dan te vinden en toont het volgens het opgestelde stramien.
[2002..2006] - Ik heb het DeAgostino-projekt RealRobots gebouwd. Het bouwen ervan was wel leuk.
[2007..2008] - Ik heb het DeAgostino-projekt IQBot gebouwd. Ook dit bouwen op zich was wel leuk. Men kon iets meer met IQBot dan met RealRobots. Maar, net als de RealRobots, gaf dit voor mij niet de electronica uitdaging, de bevrediging bleef uit.
[Vanaf 2013] - Tenslotte kwam ik de Arduino en de RGB-panelen tegen. Ik heb het wel gemist, dat bouwen met digitale electronica en het aansturen met eigen ontworpen electronica systemen - want op dat gebied blijf ik een PC niet erg toegankelijk vriendelijk vinden.

Bij het maken van deze site heb ik diverse oude projekten opgezocht en gefotografeerd voor onder andere deze pagina. Zij komen vanzelf voorbij.

Daar komt mijn kennis, kunde en ervaring vandaan.

Afbeeldingen

!wiebenik_01.jpg
1/12: !wiebenik_01.jpg.
!wiebenik_02.jpg
2/12: !wiebenik_02.jpg.
!wiebenik_03.jpg
3/12: !wiebenik_03.jpg.
!wiebenik_04.jpg
4/12: !wiebenik_04.jpg.
!wiebenik_05.jpg
5/12: !wiebenik_05.jpg.
!wiebenik_06.jpg
6/12: !wiebenik_06.jpg.
!wiebenik_07.jpg
7/12: !wiebenik_07.jpg.
!wiebenik_08.jpg
8/12: !wiebenik_08.jpg.
!wiebenik_09.jpg
9/12: !wiebenik_09.jpg.
!wiebenik_10.jpg
10/12: !wiebenik_10.jpg.
!wiebenik_11.jpg
11/12: !wiebenik_11.jpg.
!wiebenik_12.jpg
12/12: !wiebenik_12.jpg.